سنگ کلیه چیست؟ حالب چیست و کجا قرار دارد ؟ و در نهایت درمان سنگ کلیه گیر کرده در حالب چگونه است؟ اینها موضوعاتی هستند که در این مطلب به آنها خواهیم پرداخت پس برای کسب اطلاعات بیشنر در این زمینه تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.

سنگ کلیه

سنگ کلیه به رسوباتی گفته می شود که ممکن است در هر جایی از کلیه تا مثانه وجود داشته باشند. به وجود امدن سنگ کلیه علل های متنوعی دارد اما مهم ترین و شایع ترین ان افزایش املاح و نمک درون ادرار می باشد. سنگ کیه تا زمانی که یکجا ثابت باشد و حرکتی نکند مشکل خاصی به وجود نخواهد امد اما در صورت به حرکت در امدن انها بیمار دچار درد سهمگینی می شود که معمولا از کلیه به شکل موجی ساطع می شود.

درد سنگ کلیه بسیار سخت و دردناک می باشد، اما در صورت به موقع تشخیص دادن ان می شود از صدمات دائمی جلوگیری کرد. سنگ کلیه علائم متنوعی دارد که از طریق ان می توان وجود سنگ کلیه را در بیمار تشخیص داد اما بهترین برای تشخیص وجود این بیماری درون بیمار مراجعه به پزشک متخصص اورولوژی می باشد.

علائم سنگ کلیه

سنگ کلیه تشکیل شده از نمک و مواد معدنی می باشد، و تا زمانی که سنگ کلیه حرکت نکند هیچ علائمی از خودش نشان نمی دهد.ولی تمام مشکلات از جایی شروع می شود که سنگ کلیه شروع به حرکت می کند. بزرگ ترین نشانه این بیماری درد شدید در نواحی کمر بوده که معمولا با نوسان همراه می باشد. در ادامه چندی دیگر از شایع ترین علائم سنگ کلیه را برای شما جمع اوری کرده ایم و خدمت شما عزیزان ارائه خواهیم کرد.

درد در پشت شکم و پهلو

درد سنگ کلیه بسیار سخت و غیر قابل تحمل می باشد، به طوری که کسانی که دچار این بیماری شده بودند درد این بیماری را با درد زایمان و حتی چاقو خوردن برابر می دانند. همانطور که گفتیم سنگ کلیه زمانی که ثابت است و حرکتی نمی کند علائم چندانی ندارد و بیمار دردی احساس نمی کند و تمام مشکلات از جای شروع خواهند شد که سنگ کلیه شروع به حرکت می کند.

حرکت سنگ کلیه از سمت کلیه به سمت حالب (لوله های که هر کلیه را به مثانه وصل می کند) می باشد و با انسداد ان به کلیه فشار وارد می کند. و زمانی درد شروع خواهد شد که حالب سعی کند این املاح را منقبض و بیرون کند. هر موج از درد مکن است چند دقیقه ای به طول انجامد و دوباره ارام شود و بعد از چند دقیقه دوباره شروع به درد بکند. اگر شما به این بیماری مبتلا هستید ممکن است درد ان را در کنار پهلو پشت وزیر دنده ها احساس کنید.

و با حرکت ان به سمت حالب این درد به سمت شکم و کشاله ران منتقل می شود. میزان درد سنگ کلیه به اندازه سنگ کلیه مربوط می شود و هر چه سنگ کلیه از سایز بزرگ تری برخوردار باشد درد ان نیز شدید تر می باشد. ولی گاهی نیز ممکن است یک سنگ کوچک با انسداد حالب بیمار را دچار درد سهمگینی بکند.

درمان سنگ کلیه گیر کرده در حالب

درد یا سوزش  به هنگام ادرار

هنگامی که سنگ کلیه شروع به حرکت است حالب می کند ادرار شما با درد و سوزش همراه می باشد. البته در این مواقع کمی تشخیص سنگ از عفونت دشوار می باشد برای همین پیشنهاد ما به شما مرجعه به پزشک متخصص اورولوژی می باشد تا بتوانید ان را به درستی تشخیص دهید.

تکرر ادرار

در مواقعی که شما دچار سنگ کلیه می باشید به طور مدام احساس می کنید که نیاز به دستشویی دارید البته ادرار های شما بسیار  کم می باشد.

ادرار بد بو

بوی بد دادن ادرار شما نشانه از عفونت در کلیه ها یا سایر اجزای دستگاه ادراری می باشد که برای تشخیص بهتر، بهتر است که به پزشک مراجعه کنید.

تهوع و استفراغ

حالت تهوع نیز یکی دیگر از علائم شایع سنگ کلیه می باشد. در این حال کلیه ها باعث تحریک اعصاب در دستگاه گوارش شده و  باعث ناراحتی در معده می شود که نتیجه این فرایند حات تهوع می باشد.

تب و لرز

تب لرز نیز یکی دیگر ازعلائم ناشایع عفونت در کلیه و دستگاه ادراری می باشد. هر تب لرزی که با درد همراه باشد را باید جدی رفت و سریعا به پزشک مراجعه کنید.

تشخیص سنگ کلیه

برای تشخیص سنگ کلیه را های متنوعی وجود دارد اما از بهترین راه ها می شود به سونوگرافی اشاره کرده در سونوگرافی با قطعیت می توان از وجود داشتن یا نداشتن سنگ کلیه با  خبر شد و در صورت وجود داشتن راه درمان را پیش گرفت. یکی دیگر از راه ها ازمایش انالیز ادرار می باشد که در این روش می توان حتی از وجود کریستال هایی از جمله کریستال کلسیم اگزالات و اوریک اسید می تواند نشانه بر وجود سنگ کلیه باشد.

انواع سنگ

انواع سنگ کلیه

سنگ کلیه های مختلفی وجود دارد که مبتلا شدن به هر کدام از انها بستگی به شرایط بیمار دارد ولی در کل 4 سنگ کلیه شایع وجود دارد که اغلب بیمار ها به انها دچار می شودند.

سنگ کلسیمی

یکی از شایع ترین سنگ کلیه ها، سنگ کلیه کلسیمی می باشد. سنگ های کلسیمی به دلیل وجود داشتن میزان بالای کلسیم در اب های اشامیدنی معمولا در مجاری کلیوی و ادراری تشکیل شده اند. و هر چه میزان کلسیم موجود در ان بیشتر باشد روند تولید ان نیز سریع تر می شود و اندازه ان نیز بزرگ تر می باشد.

سنگ استراویتی

یکی دیگر از انواع سنگ کلیه، سنگ های استراویتی هستند. این سنگ کلیه اغلب در افرادی تشکیل می شوند که دارای عفونت های ادراری می باشند.

سنگ اسید اوریکی

این سنگ کلیه اغلب به دلیل کمبود اب در بدن ایجاد می شود. ممکن است فردی در روز کار سنگینی انجام دهد که اب زیادی را از دست دهد و از ان طرف نیز اب زیادی ننوشد. و یک همچین موضوع های از علت های تشکیل سنگ کلیه اسید اوریکی می باشد. همچنین یکی دیگر از نشانه های سنگ کلیه اسید اوریکی این است که میزان اسید اوریک در خون بیمار زیاد باشد.

اسید اوریک خون در نتیجه مصرف زیاد گوشت قرمز بالا می رود و بیماری نقرس نیز به همین دلیل در فرد ایجاد می شود. به همین دلیل است که بیماری نقرس نیز یکی دیگر از علائم سنگ کلیه اسید اوریکی می باشد.

سنگ سیستینی

نوع دیگر سنگ کلیه نیز سنگ کلیه سیستینی میباشد که اغلب این سنگ کلیه در افرادی ایجاد می شود که به طور ارثی سابقه دفع سیستین از ادرار دارند. لذا این سنگ کلیه کم تر در افراد دیده می شود.

حالب چیست؟

حالب لوله می باشد به قطر 5 میلی متر که وظیفه وصل کردن کلیه ها را به مثانه دارا می باشد. لوله حالب که توسط اعصاب اتوماتیک سمپاتیک یا پاراسمپاتیک کنترل می شود به طور مدام در حال منقبض کردن خود می باشد. به طوری دیگر می توان گفت که لوله حالب مسیر تنفسی کلیه ها می باشد.

حالب کجاست؟

در هر فرد دو لوله حالب می باشد که به مثانه متصل می باشند. لوله حالب وظیفه انتقال ادرار از کلیه به مثانه را بر عهده دارد. نیمه بالایی این لوله در شکم قرار دارد و نیمه پاینی ان نیز در ناحیه لگن است. طول این لوله در افراد بزرگسال چیزی حدود 25 تا 30 سانتی متر می باشد. این لوله دارای دیوار های ضخیم و عضلانی، فیبری و روکش مخاطی می باشد. و می تواند به راحتی منقبض شود.

درمان سنگ کلیه

انسداد حالب

یکی از شایع ترین علل های انسداد حالب سنگ کلیه می باشد سنگ کلیه با حرکت از سمت کلیه به سمت حالب باعث انسداد ان می شود. و در این شرایط حالب با منقبض شدن باعث ایجاد درد شدیدی می شود که حتی از درد زایمان نیز دردناک تر است این درد به صورت ناگهانی ایجاد می شود و به شکل موجی از بخشی که سنگ در انجا گیر کرده پخش می شود.

از نشانه های گیر کردن سنگ کلیه در حالب می توان به حالت تهوع، استفراغ، رنگ پریدگی، خون در ادرار، تغییر رنگ ادرار می باشد و حتی در کسانی که فقط یک کلیه دارند می تواند باعث قطع شدن ادرار شود. برای تشخیص اینکه ایا سنگ کلیه در حالب گیر افتاده است راه های متنوعی وجود دارد اما بهترین روش برای این کار سی تی اسکن بدون تزریق و با تزریق می باشد.

در صورت گیر کردن سنگ کلیه در حالب شما دچار درد سهمگینی می شوید در صورت ایجاد چنین دردی بلافاصله خود را به نزدیک ترین اورژانس برسانید در بیمارستان از شما ازمایش خون، معاینه بالینی،و ازمایش ادرار و سونوگرافی و درصورت لازم سی تی اسکن گرفته می شود و برا جلوگیری از درد به شما مسکن های قوی مانند مورفین تزریق می کنند که باعث تسکین شما خواهد شد. اگر مشکلاتی دیگر مانند تب، تک کلیه ای بودن یا حتی اگر باردار می باشید باید به پزشک اطلاع دهید تا شما را بستری کنند.

علائم سنگ کلیه در حالب

سنگ کلیه در حالب ممکن است علائمی نداشته باشد. نشانه و علائم به محل انسداد، سرعت مسدود شدن، کامل بودن یا نسبی بودن انسداد بستگی تحت تاثیر قرار گرفتن یک یا دو کلیه بستگی دارند. این نشانه ها و علائم می تواند برخی یا همه موارد زیر باشند:

  • درد
  • تغییرات در مقدار ادرار تولید شده
  • دشوار بودن ادرار
  • خون در ادرار
  • عفونت های مکرر مجاری ادراری
  • فشار خون بالا

دفع سریع سنگ کلیه از لوله حالب

اغلب سنگ ها کلیه که حالب می باشند کوچیک تر از انی هستند که دفع کردن ان نیاز به مداخله پزشکی داشته باشد. اما هنوز هم حدود 20 دصد از بیماران می باشند که سنگ کلیه بزرگ تر از6میلیمتر دارند و در این شرایط دیگر دفع سنگ کلیه توسط خود حالب سخت می شود و این موارد نیاز به مداخله پزشکی می باشد. اگر در مسیر تنگی وجود نداشته باشد سنگ های که اندازه انها کمتر از 4 میلی متر می باشد در 95 درصد مواقع با مصرف مایعات زیاد و مصرف دارو و بعضی ورزش ها به صورت خود به خود دفع خواهند شد. اگر اندازه سنگ بین 4 تا 6 میلی متر اشد در 50 درصد احتمال دفع سنگ می باشد و لذا دفع سنگ کلیه های که اندازشان زیر 6 میلی متر می باشد بستگی به موارد زیر دارد:

  • بیمار تک کلیه نباشد
  • تب نداشته باشد
  • حامله نباشد

به بیماران توصیه می شود با مصرف مایعات و افزایش تحرکات  طی دو هفته خود به خود دفع خواهند شد.

درمان سنگ کلیه

درمان سنگ کلیه

اگر بعد از دو هفته سنگ کلیه در حالب به صورت خود به خود دفع نشود نیاز است که به پزشک مراجعه کنید. در اینجور مواقع پزشک معالج سه روش  برای درمان سنگ کلیه گیر کرده در حالب به شما پیشنهاد خواهد داد:

روش ESWL  یا سنگ شکن برون اندامی

در این روش که درمان در مدت زمان کوتاهی انجا می شود شما بدون بیهوشی درون دستگاه سنگ شکن به مدت زمان حدود 15 تا 20 دقیقه می خوابید و دستگاه امواجی به سمت بخشی که سنگ کلیه در انجا گیر کرده است می فرستد و باعث خرد شدن سنگ گیر کرده در حالب می شود. البته این روش برای تمامی بیماران توصیه نمی شود و این عمل را بهتر است انجام ندهند این افراد عبارتنداز:

  • افراد چاق
  • افرادحامله
  • افراد دارای اختلال در انعقاد خون

روش TUL یا سنگ شنی درون اندامی

در این روش که موثر ترین روش در درمان سنگ کلیه گیر کرده در حالب نیز می باشد با بی حس کردن کمر، دوربین اندوسکوپی از مجرای ادراری به مثانه  لوله حالب مکان دقیق گیر کردن سنگ را مشخص می کنند و سپس بعد از مشخص شدن مکان سنگ با استفاده از امواج سنگ شکنی لیزری یا پنوماتیک سنگ کاملا خورد شده و با پنس خارج می شود. در بعضی موارد نیز بعداز خارج کردن سنگ از حالب از سوندی به نام جی جی استفاده می شود که با استفاده از ان حالب گشاد می شود.

عمل لاپاراسکوپی

در سومین روش که عمل جراحی می باشد که در گذشته به صورت عمل جراحی باز ولی امروزه از شکاف کوچک تکنیک لاپاراسکوپی می باشد. در این روش به جای برش دادن وجبی از شکم با عبور لوله های باریک به نام تروکار به شکم و تزریق هوا و با کمک از دوربین محل سنگی که در حال گیر کرده است را مشخص می شود. و با برش روی ان سنگ درون حالب را بیرون کشیده می شود