سنگ شکنی کلیه
امروزه سنگ کلیه یکی از اختلالات و مشکلات شایع می باشد که خیلی از افراد به آن مبتلا هستند. این بیماری به دلایل گوناگونی ممکن است ایجاد شود، که پزشک پس از تشخیص علت و نوع سنگ، اقدام به درمان این سنگ های کلیه می نماید. روش های درمان سنگ کلیه ، متعدد و گوناگون می باشد. یکی از این روش های موثر، استفاده از دستگاه سنگ شکن می باشد. هزینه سنگ شکنی کلیه بسته به نوع سنگ و نوع بیمه فرد متفاوت می باشد. ما در این مقاله قصد داریم در مورد علل ایجاد سنگ کلیه، انواع سنگ کلیه، علائم و روش های درمان سنگ کلیه صحبت کنیم پس ما را دنبال کنید.
سنگ کلیه چیست؟!
سنگ کلیه در واقع رسوبات سختی است ته در اثر افزایش غلظت املاح و نمک در کلیه ویا مجاری ادراری ایجاد می شود. سنگ کلیه اگر ثابت و بدون حرکت باشد معمولا درد و ناراحتی برای فرد ایجاد نمی کند اما حرکت این سنگ، به شدت دردناک بوده و همین امر ضرورت استفاده از روش های درمانی برای سنگ کلیه را نشان می دهد.
دلایل ایجاد سنگ کلیه چیست؟!
این بیماری معمولا یک دلیل مشخص و قطعی ندارد، در واقع گاه چند عامل به صورت یک مجموعه باعث تشکیل سنگ کلیه می شود. همان طور که گفتیم وقتی غلظت برخی از املاح در بدن، بیش از حد افزایش بیابد احتمال ایجاد سنگ کلیه نیز افزایش می یابدـ در حالت طبیعی هم موادی در ادرار وجود دارد که مانع از اتصال مواد ادرار بهم و تشکیل رسوب و بلور می شود که اگر این مواد در ادرار کاهش بیابد، احتمال ایجاد سنگ کلیه نیز افزایش خواهد یافت.
انواع و اقسام مختلف سنگ کلیه
سنگ کلیه انواع گوناگونی دارد که معمولا در اثر تشکیل رسوبات مواد گوناگون، ایجاد می شوند. پزشک با بررسی سنگ کلیه و تشخیص جنس و نوع آن، بهتر می تواند بیماری را درمان کند. برخی از انواع سنگ کلیه شامل؛
- سنگ کلسیمی؛ بیشترین نوع سنگ های کلیه، از جنس سنگ های کلسیمی می باشند، از میان سنگ های کلسیمی، سنگ های اگزالات کلسیم بیشترین فراوانی را در بین سنگ های کلیه کلسیمی دارد. برخی از مواد غذایی، سبزیجات، میوه ها و شکلات حاوی مقدار قابل توجهی اگزالات می باشند که در اثر زیاده روی در مصرف مواد گفته شده، احتمال ابتلا به این نوع سنگ کلیه افزایش می یابد.
- سنگ سیتراویتی؛ این نوع سنگ از عوارض جانبی یک عفونت در بدن است، مانند عفونت دستگاه ادراری. این نوع سنگبه سرعت بزرگ می شود از این رو اندازه بزرگی دارد اما چون حرکتی ندارد تا مدت ها بدون علامت بوده که همین امر تشخیص این نوع سنگ را مشکل می نماید.
- سنگ اسید اوریکی؛ این نوع سنگ در اثر مصرف کم آب در افرادی که دفع آب زیادی دارند ایجاد می شود، در ضمن مصرف زیاد مواد پروتئینی مثل گوشت نیز احتمال ایجاد این سنگ نیز افزایش می یابد. این نوع سنگ از سنگ های شایع افراد مبتلا به نقرس می باشد.
- سنگ سیستینی؛ این نوع سنگ معمولا در افرادی که زمینه ژنتیکی و وراثتی داشته باشند ایجاد می شود. این افراد دفع بیش از حد سیستین در ادرار دارند!
علائم بالینی سنگ کلیه
همان طور که گفتیم سنگ کلیه تا وقتی که حرکت نکند درد و علامت خاصی ندارد اما به محض اینکه شروع به حرکت کرد درد و ناراحتی آن هم ایجاد می شود. برخی از علائم سنگ کلیه حین حرکت شامل؛
- درد پهلو و پشت درست زیر دنده ها که گاه به زیر شکم تیر می کشد.
- سوزش ادرار
- تکرر ادرار
- دفع ادرار دردناک
- هموگلبینوری یا دفع خون و یا هموگلوبین در ادرار
- ادرار تیره رنگ بدبو
- تهوع و استفراغ مداوم
- تب و لرز در صورت وجود عفونت
دقت داشته باشید درد سنگ کلیه ممکن است عوض شود چرا که حین جا به جایی و حرکت سنگ کلیه در هر نقطه از کلیه یا مجاری ادراری، علائم گوناگونی در قسمت های مختلفی ایجاد می شود.
نحوه تشخیص سنگ کلیه چگونه انجام می شود؟!
فرد بعد از مشاهده هر یک از علائم گفته شده به پزشک مراجعه می کند و پزشک پس از گرفتن شرح حال از بیمار و انجام معاینات بالینی مربوطه، اقدام به تجویز یکسری آزمایشات تکمیلی برای تشخیص قطعی سنگ کلیه، می نماید. در کنار انجام آزمایشات، سونوگرافی و رادیوگرافی نیز در تشخیص نوع سنگ کلیه و انتخاب روش درمانی مناسب به پزشک کمک می کنند.
روش های درمان سنگ کلیه
روش های درمان گوناگونی برای سنگ کلیه وجود دارد معمولا پزشک بر اساس اندازه سنگ کلیه و شرایط جسمانی بیمار اقدام به تجویز روش درمانی مناسب می نماید. معمولا سنگ کلیه در دو نوع کوچک و بزرگ وجود دارد.
سنگ های کلیه کوچک معمولا با نوشیدن آب فراوان در طول شبانه روز، فعالیت های ورزشی شدید و مصرف برخی از دارو هایی که پزشک تجویز می نماید دفع می شوند. اما سنگ کلیه بزرگ نیاز به روش های درمانی جدی، مثل استفاده دستگاه سنگ شکن برای دفع شدن، دارد.
سنگ شکن کلیه یک روش درمان مناسب برای سنگ کلیه
در این روش با استفاده از یک دستگاه سنگ شکن، امواج فراصوت تابیده شده از آن، باعث خرد شدن سنگ کلیه و دفع آن می شود. این روش معمولا در سنگ های کلیه ای که حدود ۱ تا ۲ سانتی متر قطر دارند، مناسب می باشد. این روش برای سنگ های کلیه بزرگ تر و برای افراد باردار یا بیماران قلبی توصیه نمی شود.
هزینه سنگ شکنی کلیه
همان طور که گفتیم، سنگ شکنی کلیه یکی از روش درمانی موثر برای دفع سنگ کلیه می باشد برخی از افرادی که به این بیماری مبتلا هستند نگران هزینه ناشی از استفاده از این دستگاه می باشند، اما باید بگوییم هزینه این روش به عوامل گوناگونی از جمله، نوع و اندازه سنگ کلیه، وضعیت جسمانی بیمار، نوع بیمه تحت پوشش و … بستگی دارد. از این رو هزینه پرداختی از سوی بیمار برای این روش چندان زیاد نخواهد بود پس نگران هزینه این روش برای درمان سنگ کلیه خود نباشید!
سوالات متداول
اگر در رابطه با جراحی سنگ شکنی در کلیه سوالی دارید، کافیست ادامه متن را دنبال کنید؛ چرا که به بررسی رایج ترین سوالات در این زمینه پرداخته ایم.
سنگ کلیه چه انواعی دارد؟
سنگ کلیه نیز می تواند انواع مختلفی داشته باشد. از رایج ترین انواع این بیماری می توانیم به سنگ کلسیمی، سنگ سیتراویتی، سنگ اسید اوریکی و سنگ سیستینی اشاره کنیم که در این مطلب به آن ها پرداختیم.
علائم بالینی سنگ کلیه شامل چه مواردی می شود؟
یک سری از علائم بالینی وجود دارند که فرد به واسطه آن ها می تواند به بیماری خود پی ببرد؛ از جمله درد پهلو، سوزش و تکرر ادرار، دفع دردناک ادرار، ادرار تیره و بدبو، تهوع و استفراغ و…
با چه روش هایی می توان سنگ کلیه را درمان کرد؟
راه های مختلفی وجود دارند که شما بر حسب شرایط خود و بودجه ای که دارید، می توانید از آن ها برای درمان بیماری خود استفاده کنید. سنگ شکنی و درمان با لیزر در بین بهترین پیشنهادات قرار می گیرند.