آنژیوکراتوم نوعی بیماری پوستی می باشد که در اثر مبتلا شدن به آن بر روی پوست بیمار لکه های کوچک و تیره رنگ ظاهر می شود. این لکه منحصر به یک مکان خاص نمی باشد و ممکن است در هر قسمت از بدن بیمار ظاهر شود و در واقع زمانی این لکه ها به وجود می ایند که مویرگ های خونی در نزدیکی سطح پوست متورم شوند. برای شناخت بیشتر درباره این بیماری و علائم، راه های تشخیص و درمان این بیماری با ما همراه باشید.
آنژیوکراتوم چیست؟
همانطور که قبل تر هم گفتیم این بیماری در اثر متورم شدن مویرگ های خونی در نزدیکی سطح پوست باعث ایجاد لکه های کوچک سیاه رنگی می شود که این لکه ها منحصر به مکان خاصی نمی باشد و ممکن است در هر قسمت از بدن ظاهر شود اما این بیماری خصوصیات دیگری نیز دارد.
این لکه ها ممکن است در جاهای مختلف بدن ظاهر شود اما در اکثر اوقات در نواحی تناسلی مانند ولو،آلت تناسلی،لبه بیرونی واژن و کیسه بیضه تشکیل می شوند. این بیماری به دلیل شباهت هایی که به دیگر بیماری های دارد ممکن است با زگیل های تناسلی، تبخال و سرطان پوست اشتباه گرفته شود که همین امر تشخیصش را کمی سخت می کند. این بیماری از خود علائمی دارد که بتوان ان را شناخت اما بهترین راه برای تشخیص درست ان مراجعه به یک متخصص اورولوژی می باشد. و به عنوان یک نکته که کمی از نگرانی شما کمتر شود این بیماری، یک بیماری با عارضه های خفیف می باشد و نیاز به درمان خاصی ندارد پس نیازی به نگرانی نمی باشد.
این بیماری عارضه هایی دارد که با علائمی بروز می کند که این علائم عبارتند از:
- احساس ضخامت و سختی بر روی پوست
- بروز برجستگی هایی بر روی پوست که ممکن است به صورت تکی یا شاخه ای باشد.
- برجستگی کوچک یا بزرگ (معمولا بین 1 تا 5 میلی متر) که به صورت زگیلی می باشند.
- برجستگی های با رنگ های تیره مانند قرمز، بنفش، ابی و یا سیاه
این بیماری برای افرادی که دارای سابقه بیماری های ژنتیکی می باشند ممکن است علائم زیر را داشته باشد:
- درد و ورم معده و روده
- درد دست و پاها
- وز وز گوش و شنیدن صدا در گوش
- دیدن اجسام با هاله
- تعریق نامناسب
- تمایل به مدفوع کردن بعد از غذا
علت آنژیوکراتوم
این بیماری گشاد شدن رگ های خونی در نزدیکی پوست قرار دارند میباشد. که به طور مثال می توان نوع انفرادی ان را مثال زد که به دلیل اسیب هایی که به پوست وارد شده بروز کند.این بیماری می تواند یکی از علائم بیماری های ژنتیکی خاص باشد که در اکثر مواقع در خانواده ها شایع می باشند. اما بازهم به طور کلی علم پزشکی هنوز نمی تواند بگوید که این بیماری علت مشخصی دارد ولی دلایل احتمالی این بیماری عبارتنداز:
- فشارخون بالا در ورید های خون
- ایجاد وضعیتی که به رگ های خونی موضعی تاثیر می گذارد مانند فتق مغبنی، بواسیر یا واریکوسل
علائم آنژیوکراتوم
شکل و اندازه های این بیماری متفاوت می باشد و با داشتن بیماری ها ژنتیکی افراد علائم مختلفی در بیمار ایجاد می شود اما به طور کلی یک تعداد علائم می باشند که در صورت مبتلا شدن به این بیماری بیماران در اکثر مواقع ان را تجربه خواهند کرد این علائم عبارتد از:
- احساس ضخات یا سختی در پوست
- ایجاد شدن به صورت تکی یا خوشه ای به شکل برجستگی های ب اندازه های متفاوت (معمولا بین 1 تا 5 میلی متر) که به زگیل شباهت دارد .این لکه ها دارای رنگ تیره ای می باشند مانند قرمز،بنفش،ابی و سیاه
این بیماری در صورتی که تازه به وجود آمده باشد بیشتر تمایل دارد که قرمز باشد و با گذشت زمان رنگ انها تغییر خواهد کرد و بیشتر تیره خواهند شد. و ممکن است این زائده ها به رنگ قرمز و به صورت وسیع بر روی بیضه و واژن ظاهر شوند که با خارش همراه می باشد و در صورت خاراندن انها ممکن است خونریزی کنند.
و همانطور که قبل تر هم خدمت شما ذکر کردیم این بیماری برای افرادی که بیماری های ژنتیکی دارند ممکن است علائم زیر را تجربه کنند:
- درد و ورم در معده و روده
- اکروپارزی یا درد در دست و پا ها
- وز وز گوش یا شنیدن صدا های در گوش
- تیرگی قرنیه یا دیدن اجسام با هاله ای تیره
- هیپرهیدروز یا عدم توانایی تعریق مناسب
- احساس تمایل به مدفوع بعد از غذا
انواع آنژیوکراتوم
این بیماری می تواند انواع مختلفی داشته باشد که هرکدام عامل های متفاوتی دارند. این برجستگی ها می تواند در انواع زیر باشد:
-
آنژیوکراتوم انفرادی
این نوع برجستگی به صورت تکی و اکثرا در نواحی بازو ها و پاها به وجود می ایند یکی از عامل های به وجود امدن این نوع برجستگی اسیب های وارد شده بر اثر بیماری های پوستی می باشد و ضرری ندارد.
-
آنژیوکراتوم فوردایس
این مدل روی پوسته بیضه مردان و یا ولو و معمولا به رنگ قرمز ظاهر می شوند. این نوع برجستگی معمولا به صورت خوشه ای در بیضه ها دیده می شوند. این نوع برجستگی گاها در رحم زنان باردار نیز تشکیل می شود. این نوع برجستگی ها ضرری ندارند اما گاهی اوقات با خارش همراه می باشد که در صورت خاراندن می تواند با خونریزی همراه باشد.
-
آنژیوکراتوم دورنویس
این شکل از این بیماری بسیار نادر می باشد و کمتر دیده می شود که بیماری به ان مبتلا شده باشد. این بیماری می تواند باعث ایجاد برجستگی های خوشه ای بر روی پاها یا تنه بیمار شود. از دیگر خصوصیات این بیماری این می باشد که بیمار می تواند با این بیماری متولد شود و با گذشت زمان شکل ظاهری ان تغییر می کند که معمولا رنگشان تیره تر می شود یا اشکال مختلفی به خود می گیرند.
-
آنژیوکراتوم کورپوریس
این نوع از این بیماری می تواند بر روی عملکرد سلول ها تاثیر بگذارد و از علائم بیماری های اختلال ژنتیکی یا FD است و می تواند در سایر اختلالات لیزوزومی رخ دهد. البته قابل ذکر می باشد که به وجود امدن یک همچین شرایطی بسیار نادر می باشد و علائم قابل توجه دیگری مانند سوزش دست و پا یا مشکلات بینایی نیز با خود به همراه دارد. این نوع از انژیوکراتوم می تواند باعث ایجاد برجستگی هایی باشد که اغلب در پایین تنه ایجاد می شوند. این برجستگی ها می تواند در هر جایی از پایین تنه تا بالای رانها دید.
شباهت آنژیوکراتوم به زگیل تناسلی
به دلیل شکل و اندازه شبیه به هم در بسیاری از اوقات انژیوکراتوم ها را با زگیل تناسلی اشتباه تشخیص می دهند ولی هر کدام از این بیماریها علت ها و عوارض مختلفی دارد. زگیل ها ی تناسلی بر اثر ویروس HPV یا همان پاپیلومای انسانی هستند که فقط می تواند در نواحی تناسلی یا دهان ایجاد شوند ولی با اینکه انژیوکراتوم نیز می تواند در نواحی تناسلی ایجاد شود اما دلیل ان ویروس HPV نمی باشد. و همچنین درمان های این دو بیماری متفاوت می باشد.
درمان آنژیوکراتوم
خوشبختانه امروز با گذشت زمان و پیشرفت علم پزشکی راه های درمانی برای بیماری های پوستی همچون انژیوکراتوم می باشد که می توانند بی خطر باشند. در ادامه به بررسی چند روش برای درمان این بیماری خواهیم پرداخت
- روش درمان با لیزر : طی این درمان پزشک معالج از اشعه لیزر برای از بین بردن عروق خونی گشاد که باعث انژیوکراتوم می شود استفاده می کنند. در این روش معمولا از لیزر CO2 استفاده می شود. امروزه بهترین درمان برای درمان انژیوکراتوم درمان با لیزر می باشد در این روش با کمک از لیزر ریشه ها سوزانده می شوند و پوست به حالت اولیه خود باز خواهد گشت.
- کرایوتراپی یا فریز: این روش درمان را می تواند تمیز ترین روش درمان انژیوکراتوم به حساب اورد. در این روش پس از درمان برای بیمار پماد هایی تجویز می شود که از ان برای از بین بردن اثر زخم استفاده می شود.
- الکترو کوتر : الکترو سرجری یا الکترو کوتر در طی این درمان پزشک با استفاده از دستگاه کوتر زائده ها را سوزانده و از بین می برد.