مقاله

عفونت مثانه چیست و عوامل بروز آن کدامند؟

عفونت مثانه چیست و عوامل بروز آن کدامند؟

عفونت مثانه یا همان التهاب مثانه بیماری بسیار شایعی میباشد. یکی از علل بسیار رایج مراجعه بیماران به مطب اورولوژیست ها همین بیماری میباشد. عفونت مثانه در خانمها بسیار شایعتر میباشد. یکی از دلایل اصلی که در خانمها شایعتر است کوتاه بودن طول مجرای ادراری خانمها است. این کوتاهی باعث میشود که میکروب به راحتی از سطح پوست ناحیه تناسلی خود را به مثانه رسانده و عفونت مثانه ایجاد کند.

در خانمهای جوان که به تازگی ازدواج کرده اند و فعالیت جنسی آنها شروع شده است عفونت مثانه بسیار شایع است. در حدی که این عفونت مثانه را سیستیت ماه عسل مینامند. در مقالات آمده است که هر چه رابطه جنسی خانم بیشتر و طولانی تر باشد احتمال این عفونت مثانه بیشتر خواهد بود. همینجا خوب است که اشاره کنیم برای جلوگیری از عفونت ادراری در خانمها توصیه این است که حتما خانمها بعد از رابطه جنسی ادرار کنند.

اما در آقایان عفونت مثانه کمتر دیده میشود و شاید علت آن طول بیشتر مجرای ادراری و راهی که میکروب باید طی کند تا به مثانه برسد باشد. در بسیاری از آقایان با عفونت مثانه اگر شرح حال درستی گرفته شود ممکن است سابقه رابطه جنسی مقعدی بدون کاندوم وجود داشته باشد.
علائم عفونت مثانه

علائم عفونت مثانه که بیماران معمولا با آنها به یک متخصص اورولوژی خوب مراجعه میکند شامل سوزش ادرار ، تکرر ادرار ، درد زیر شکم ، خونریزی در ادرار و بوی بد ادرار میباشد.

سوزش ادرار اغلب علامت اصلی و غالب در عفونت مثانه میباشد. تکرر ادرار یعنی اینکه بیمار با عفونت مثانه خیلی تند تند به دستشویی مراجعه میکند در حالی که ادرار چندانی هم ندارد. بیماران گاهی از درد تیر کشنده در زیر شکم در پایان ادرار کردن شکایت دارند. علامتی که بیماران را خیلی بیش از حد نگران میکند و به دلیل آن به اورولوژیست مراجعه میکنند خونریزی شدید و دفع لخته در ادرار آنهاست. بیمار معمولا این علامت را نشانه سرطان سیستم ادراری میداند و باعث ترس بیش از حد او میشود. عفونت مثانه دقیقا میتواند خونریزی شدید و دفع لخته در ادرار بدهد تنها تفاوت این خونریزی با سرطانهای ادراری این است که در عفونت مثانه بیمار درد و سوزش هم دارد ولی در سرطان خونریزی بدون درد است.

علائم عفونت مثانه در خانمها

دقت کنیم که در عفونت مثانه بیمار تب ندارد. در نتیجه اگر بیماری تمام علائم عفونت مثانه را به همراه تب دارد باید به عفونت کلیه و یا در آقایان به عفونت پروستات شک کنیم. اهمیت این تشخیص هم در این است که درمان عفونت کلیه و پروستات بسیار مشکلتر و شدیدتر از عفونت مثانه است.
چگونگی تشخیص عفونت مثانه توسط متخصص اورولوژی

اورولوژیست در این بیماران معمولا با شرح حال بیمار به تشخیص میرسد. اما در موارد شک تشخیصی برای بیمار کشت ادرار درخواست مینماید. در کشت ادرار به دقت مشخص میشود چه میکروبی باعث عفونت مثانه شده است و چه آنتی بیوتیکی بر روی آن موثر است. برای بررسی بیشتر ، اورولوژیست ممکن است سونوگرافی نیز درخواست نماید تا تشخیصهای احتمالی دیگر رد شوند. نکته مهم در نمونه ادرار برای خانمها این است که باید قبل از نمونه گیری ابتدا ناحیه مجرای ادرار را با آب خالی شستشو دهند ، سپس ابتدای ادرار را دور بریزند و نمونه را از وسط جریان ادراری تهیه کنند. اگر نمونه به درستی تهیه نشود منجر به اشتباه تشخیصی میشود.
روش درمان عفونت مثانه

درمان عفونت مثانه در خانمها با 3 تا 5 روز درمان آنتی بیوتیکی خواهد بود مگر مواردی که عود مکرر باشد که گاهی مجبور میشویم دوز بسیار کم دارو را تا 1 سال هم ادامه دهیم. اما در آقایان درمان آنتی بیوتیکی حتما باید 7 روز و بیشتر باشد. اهمیت درمان عفونت مثانه در این است که اگر به درستی درمان نشود با صعود میکروب به کلیه ها میتواند ایجاد عفونت کلیه (پیلونفریت حاد) کند که درمان آن بسیار سختتر و شدیدتر خواهد بود و ممکن است عفونت حتی به خون بیمار وارد شود.

در صورت هر گونه سوال راجع به بیماری های مجاری ادار مانند عفونت مثانه ، میتوانید در بخش دیدگاه و در انتهای همین مطلب ، سوالات خود را بیان کنید، دکتر مجتبی عاملی اورولوژیست تهران پاسخگوی شما عزیزان خواهند بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *