مقاله

چه زنانی در معرض ویروس اچ پی وی قرار دارند؟

چه زنانی در معرض ویروس اچ پی وی قرار دارند؟

می‌توان گفت که امروزه شایع ترین بیماری منتقله از راه مقاربت جنسی بیماری زگیل تناسلی یا به عبارت علمی‌تر عفونت با  hpv است. آلودگی با این ویروس اگر توسط انواع پرخطر پاپیلومای انسانی رخ داده باشد می‌تواند در حدود ۱۰ درصد از زنان مبتلا، ریسک ابتلا به سرطان و بدخیمی‌های دهانه رحم را بالا ببرد. کنسر سرویکس در زنان اگر در مراحل ابتدایی تشخیص و درمان برایش انجام نشود با ریسک بالای مرگ و میر همراهی دارد. لذا آگاهی دادن به دختران و زنان جامعه که از لحاظ جنسی فعال هستند، الزامیست.

آلودگی با ویروس زگیل تناسلی در زنان می‌تواند به دلیل فوق بسیار خطرناک‌تر و جدی‌تر از آلودگی مردان تلقی شود.

لازم است بدانیم که چه گروه‌هایی از زنان بیشتر در معرض آلودگی با زگیل تناسلی هستند؟ چه زنانی بیشتر به اچ پی وی مبتلا می‌شوند؟

ریسک فاکتورهای ابتلای زنان به زگیل تناسلی کدامند؟

چه زنانی در معرض ویروس اچ پی وی قرار دارند؟

از لحاظ آماری حدود ۷۵ درصد جمعیت به زگیل‌های تناسلی مبتلا می‌شوند. از هر صدنفر فعال از لحاظ جنسی سالانه یک نفر کیس تازه ابتلا به زگیل تناسلی وجود دارد.

بیش از ۵۰ درصد از مبتلایان فوق در سنین اوج فعالیت جنسی یعنی ۱۵ تا ۲۵ سالگی قرار دارند.

حدود ۱۰ درصد از زنانی که به انواع پرخطر ویروس زگیل تناسلی مبتلا شده‌اند در معرض ابتلا به کنسرهای دهانه رحم قرار دارند.

در کشورهای توسعه یافته به علت آنکه غربالگری که معادل تست پاپ ایمیر هست به طور منسجم  و جدی  انجام و پیگیری می‌شود، بروز سرطان دهانه رحم به میزان قابل توجهی کاهش پیدا کرده است.

در کشور ما از آنجا که آنچنان زنان جامعه آگاهی کافی از اهمیت این تست ندارند، امار مبتلایان کمی بیشتر از میزان جهانی است. با گذر زمان و آگاه شدن زنان جامعه، بدیهی خواهد بود که آمار و ارقام کشور ما رفته رفته به آمار جهانی نزدیک‌تر شود.

یادمان باشد ابتلا به زگیل تناسلی معادل مبتلا شدن به سرطان نخواهد بود. پس در صورت ابتلا به زگیل دچار ترس و استرس بی‌جا نشوید.

ریسک فاکتورهای ابتلا به زگیل تناسلی کدامند؟

ـ اصلی‌ترین و شناخته‌شده‌ترین راه انتقال ویروس زگیل تناسلی و مقاربت‌های جنسی غیرایمن با پارتنر یا شریک جنسی آلوده می‌باشد.

ـ دختران و خانم‌هایی که در گروه‌های زیر قرار دارند بیش از سایر هم‌جنسان خود در اینکه ابتلاء به عفونت زگیل تناسلی قرار دارند.

ـ زنانی که فعالیت جنسی خود را از سنین پایین آغاز کرده‌اند.

ـ دختران و خانم‌هایی که شرکای جنسی متعدد دارند یا به عبارتی مولتی پارتنر هستند.

ـ دخترها و بانوانی که رابطه جنسی  محافظت نشده با پارتنری برقرار کرده‌اند که سابقه بیماری‌های عفونی و مقاربتی وی را نمی‌دانند.

ـ دختران و زنانی که تمایل به هم‌جنس خود دارند و با آنها رابطه دهانی برقرار کرده‌اند (در صورت ابتلای شریک جنسی مقابل).

ـ دختران و زنانی که تزریق واکسن‌ گارداسیل و واکسن ضد زگیل تناسلی را انجام نداده‌اند.

ـ دختران و بانوان که در مراکز غیر بهداشتی که از لوازم مشترک استفاده می‌شود اپیلاسیون موهای زائد را انجام می‌دهند.

ـ بانوان و دوشیزگان‌ای که لیزر موهای زائد ناحیه تناسلی را در مراکز غیرپزشکی که در آن از سری‌های مشترک هندپیس لیزر استفاده می‌شود انجام داده‌اند.

ـ بانوان و دوشیزگان‌ای که از تیغ‌های مشترک با فرد آلوده به زگیل تناسلی، برای زدودن موهای ناحیه تناسلی استفاده کرده باشند.

ـ انجام سونوگرافی ترانس واژینال در مراکز غیرمعتبر که در آن از ابزار مشترک و آلوده استفاده شده باشد.

ـ زنان و دخترانی که سیگار می‌کشند یا قلیان استفاده می‌کنند یا الکل می‌نوشند، زنان دارای اضافه وزن، در مقایسه با هم‌نوعان و هم‌سالان خود سیستم ایمنی بسیار ضعیف‌تر خواهند داشت و از آنجا که اکثر موارد آلودگی به ویروس زگیل تناسلی در عرض چند ماه توسط سیستم ایمنی قوی فرد باید پاکسازی بشود این روند طبیعی به علت ضعف سیستم ایمنی در این گروه از بانوان انجام نمی‌شود.

ـ افرادی که به هر دلیل ضعف و نقص سیستم ایمنی دارند، مثلا مصرف کنندگان مزمن داروهای کورتیکواستروئیدی مثلاً در مبتلایان بیماری‌های روماتولوژیک مثل لوپوس یا روماتیسم مفصلی.

ـ زنانی که شیمی‌درمانی شده اند و پرتودرمانی دریافت کرده‌اند. مبتلایان به ایدز.

ـ بانوانی که به انواع دیگر از بیماری‌های منتقله از راه مقاربتی مبتلا باشند، احتمال بیشتری دارند برای ابتلا به عفونت با ویروس پاپیلومای انسانی.

اما نکته حائز اهمیت است این است که در بعضی از مقالات و گزارش‌هایی وجود دارد مبتنی بر اینکه دختران و دوشیزگان که رابطه جنسی و مقاربت جنسی پرخطر نداشته‌اند نیز دچار زگیل تناسلی شده‌اند. احتمال می‌رود که استفاده از توالت‌های عمومی و یا استخرهای عمومی آلوده، امکان ابتلا را در این دختران فراهم کرده باشد.

نکته مهم دیگر این است که برای ابتلا به زگیل تناسلی دخول کامل هنگام رابطه جنسی الزامی نمی‌باشد و تماس پوست با پوست نیز برای ابتلا به عفونت کافی است.

لازم است بدانید که بوسیدن معمولی، دست دادن و روش‌های نظیر آن باعث ابتلا به زگیل تناسلی نخواهد شد.

پس باید بگوییم که ویروس زگیل تناسلی، ویروسی بسیار مسری می‌باشد که حتی بدون برقراری رابطه کامل جنسی نیز در صورت تماس پوست با پوست قابل انتقال هست .

اینکه تصور کنید در صورت استفاده از کاندوم های معمول انتقال ویروس زگیل تناسلی از بین می‌رود و به صفر می‌رسد کاملاً اشتباه است. کاندوم‌ها نمی‌توانند مانع انتقال صددرصدی عفونت بشوند.

علائم زگیل تناسلی در زنان مبتلا کدام است؟

زنانی که به عفونت با ویروس پاپیلومای انسانی مبتلا می‌شوند خوب است بدانند که امروزه بیش از ۱۰۰ تایپ (نوع) شناخته شده از این ویروس کشف است که تنها ۳۰-۴۰ از آنها قادر به ایجاد ضایعات پوستی مخاطی در ناحیه تناسلی هستند. و از بین این موارد تنها موارد اندکی هستند که قابلیت ایجاد شرایط پیش‌بدخیم در مخاط دیواره واژن دهانه رحم کانال مقعد و دهان را خواهند داشت.

تایپ‌ شماره ۶ و ۱۱ مسبب بیش از ۹۰ درصد از زگیل های تناسلی در زنان و مردان خواهند بود. بیش از ۹۵ درصد از موارد بدخیمی دهانه رحم به علت ساب تایپ پرخطر شماره ۱۶ و ساب تایپ شماره ۱۸ است.

در ادامه به علائم و نشانه‌های ابتلا به زگیل تناسلی در خانم‌ها اشاره می‌کنیم:

در خانم‌ها زگیل‌های تناسلی معمولاً در سایز کوچکتری ایجاد می‌شوند و  به صورت زوائد کوچک و ریزی در نواحی مرطوب ناحیه تناسلی مثلا در دهانه واژن، مخاط دهانه رحم، بین واژن و مقعد که پرینه یا میاندوراه نامیده می‌شود، در نزدیکی مجرای ادراری، روی لب‌های ناحیه تناسلی، در کشاله ران و چین های بالای ران دیده می‌شود.

گلو و دهان و مقعد هم ممکن است دچار شوند.

در مواردی هم ممکن است شاهد تجمع زگیل‌های تناسلی و تشکیل ظاهری شبیه به گل‌کلم باشیم.

تعدادی از زنان مبتلا خارش، سوزش، حساسیت و ناراحتی را در ناحیه تناسلی ابراز می‌کنند.

اگر زگیل تناسلی داخل دیواره واژن ایجاد شده باشد خونریزی بعد از مقاربت های واژینال، خونریزی‌های غیرطبیعی  واژن ممکن است رخ بدهد.

اگر زگیل‌های تناسلی در نزدیکی مجرای ادراری خانم‌ها ایجاد شده باشد، سوزش هنگام ادرار کردن ممکن است رخ بدهد و اگر این زواید بزرگ باشند یا داخل مجرای ادرار باشند، می‌توانند علائم انسداد مجرای را نیز ایجاد کنند.

زگیلهای تناسلی ممکن است درد و ناراحتی نداشته باشند و فقط به علت ظاهر ناخوشایندشان شما را ناراحت کرده باشند.

لازم است بدانید که اکثر خانم‌هایی که زگیل تناسلی دارند، بدون مشکل بارور می‌شوند و اکثر آنها نیز بدون مشکل دوره بارداری خود را به پایان می‌رسانند. اکثر نوزادان این بانوان هیچ مشکلی نخواهند داشت.

 در موارد نادری ممکن است نوزاد دچار عفونت شده باشد. در اکثر این نوزادان مبتلا، سیستم ایمنی نوزاد ویروس را از بدن خواهد زدود.

 ممکن است در موارد بسیار نادری نوزادانی متولد بشوند که دارای زوایدی شبیه زگیل تناسلی روی حنجره و مسیر تنفس فوقانی خود باشند. این زواید یا پاپیلوما های حنجره می‌تواند باعث اشکال جدی در تنفس نوزاد بشود.

چرا زگیل تناسلی در زنان ایجاد می‌شود؟

اساسی‌ترین و اصلی‌ترین راه اطلاعات ورود ویروس به دنبال رابطه جنسی واژینال مقعدی و دهانی با پارچه و شریک جنسی آلوده است. اکثر خانم‌هایی که گرفتار این عفونت شده‌اند اظهار می‌دارند که هرگز متوجه علائم شریک جنسی یا همسر خود نشده‌اند. مردان ممکن است ناقل این علامتی باشند که به وضعیت عفونت خود آگاه نیستند و باعث تداوم بیشتر این چرخه انتقال می‌شوند. به عبارتی ناقلین بی‌علامت نقش بسیار مهمی در تداوم انتقال عفونت زگیل‌تناسلی خواهند داشت.

راه‌های پیشگیری از ابتلا به زگیل تناسلی در خانم‌ها کدام است؟

ـ از برقراری رابطه جنسی با شریک جنسی مشکوک که زائده پوستی و مخاطی مشکوک دارد پرهیز شود.

ـ از برقراری رابطه جنسی با پارتنری که سابقه بیماری‌های عفونی مقاربتی وی را نمی‌دانید پرهیز کنید.

ـ از برقراری رابطه جنسی با شریک جنسی که سابقه بیماری دیگری منتقل راه مقاربتی داشته مثلا مبتلا به ویروس اچ آی وی است یا سابقه ابتلا به سوزاک یا تبخال تناسلی داشته پرهیز کنید.

ـ قبل از برقراری رابطه با شریک جنسی جدید هستند از سابقه بیماری های مقاربتی را بپرسید.

ـ تزریق واکسن های ضد اچ پی وی مثلا واکسن گارداسیل را جدی بگیرید. (واکسن گارداسیل ۹ )که تاییدیه سازمان غذا و داروی آمریکا را دارد و برای زنان در سنین ۹ تا٢۶ سالگی بیشترین ایمنی‌زایی علیه ۹ ساب تایپ شایع اچ پی وی را ایجاد می‌کند.

لازم به ذکر است که تمام انواع واکسن‌های ضد زگیل برای ایجاد ایمنی قبل از ابتلا به عفونت کارایی دارند و هیچ نقشی در درمان زگیل تناسلی یا کنسر ایجاد شده ندارند.

ـ توصیه می‌شود که خانم‌ها، دخترها حتما مراکز اپیلاسیون بهداشتی که لوازم یکبار مصرف استفاده می‌کنند را انتخاب کنند. همچنین لیزر موهای زائد را در مراکز پزشکی که زیر نظر پزشک مدیریت می‌شود و از سری یک‌بار مصرف استفاده می‌شوند، انجام دهند.

ـ بهتر از استفاده از دستشویی‌های عمومی و استفاده از استخرهای عمومی تا حد ممکن پرهیز بکنید.

ـ در صورت مشاهده هر زائده مشکوک، در همان مراحل اول بدون استفاده از درمان های سنتی، درمان‌های خانگی و خود درمانی، به یک پزشک متخصص با تجربه مراجعه بکنید. زیرا خیلی از زواید پوستی – مخاطی وجود دارند که از نظر شکل ظاهر می‌توانند با زگیل تناسلی اشتباه بشوند و افتراق آنها فقط توسط پزشک متخصص با تجربه امکانپذیر است.

سخن پایانی

عفونت با ویروس زگیل تناسلی در سراسر جامعه شیوع بسیار زیادی یافته است.

از آنجا که اکثر مردان آلوده، ناقل بدون علامت به حساب می‌آیند، احتمال آلودگی زنان که دارای شرکای جنسی ناشناس و مشکوک هستند بسیار زیاد است. لذا بهتر است که ریسک فاکتورهای ابتلا به زگیل تناسلی توسط تمام دختران و بانوان که از نظر جنسی فعال هستند مطالعه شود و علاوه بر تزریق واکسن گارداسیل، سایر روش‌های پیشگیری از آلودگی مدنظر قرار بگیرد. همچنین از آنجا که سیستم ایمنی سالم و قوی نقش بسیار اساسی در پاکسازی عفونت زگیل تناسلی از بدن در عرض چند ماه اول ابتلا به عهده دارد، دختران و بانوان از مصرف قلیان، سیگارکشیدن، مصرف الکل پرهیز بکنند. زیرا  این موارد قادر هستند که شدت سیستم ایمنی شما را به شدت‌ تضعیف کنند و در روند حذف عفونت ‌زگیل تناسلی اختلال جدی ایجاد کنند.

در پایان تاکید می‌شود که از خود درمانی زواید مشکوک خودداری کنید و در همان مراحل ابتدایی تشخیص و درمان را به پزشک متخصص با تجربه واگذار بکنید تا از ایجاد عوارض جدی در امان بمانید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *