جراحی سنگ کلیه
سنگ کلیه یکی از ناراحتی های دستگاه ادراری می باشد. این بیماری معمولا در اثر افزایش غلظت برخی از املاح و نمک، در مجاری ادراری و یا در کلیه ایجاد می شود. سنگ کلیه در حین حرکت از محل تشکیل خود، باعث ایجاد درد در نقاط مختلف بدن می شود، از این رو نیاز به درمان جدی و قطعی دارد. روش های درمان گوناگونی برای دفع سنگ کلیه وجود دارد، یکی از این روش های دفع سنگ کلیه، جراحی سنگ کلیه با لیزر و جراحی سنگ کلیه باز می باشد. ما در این مطلب در مورد روش های درمان سنگ کلیه به خصوص، دو روش ذکر شده صحبت خواهیم کرد پس با ما همراه باشید.
علائم و نشانه های بالینی سنگ کلیه
سنگ کلیه علائم خاص و قطعی ندارد تنها یکسری علائم عمومی در این رابطه وجود دارد که در ذیل به برخی از این علائم اشاره خواهیم کرد. سنگ کلیه تنها زمانی علائم دارد که شروع به حرکت می کند. بسته به محل حرکت، این علائم می تواند مختلف و گوناگون باشد. شایعترین علائم سنگ کلیه شامل؛
• درد پهلوی شدید و منتشر به زیر شکم
• تکرر ادرار
• سوزش ادرار
• ادرار تیره رنگ یا قرمز رنگ
• ادرار بد بو
• استفراغ و حالت تهوع طولانی و مداوم
سنگ کلیه چگونه تشخیص داده می شود؟!
پزشک متخصص با معاینه بالینی و انجام آزمایشات مربوطه، اقدام به تشخیص نوع سنگ کلیه و تجویز روش درمانی مناسل برای دفع سنگ کلیه می نماید.
روش های مختلف برای دفع سنگ کلیه
روش های درمان و دفع سنگ کلیه متفاوت می باشد، پزشک متخصص با بررسی وضعیت جسمانی فرد و نیز اندازه و نوع سنگ کلیه، بهترین و مناسب ترین روش درمانی را برای دفع سنگ کلیه به کار می گیرد. برخی از روش های درمان سنگ کلیه شامل؛
• نوشیدن فراوان آب به همراه تحرک شدید برای سنگ های کلیه با اندازه کوچک
• دارو های مخصوص ضد التهاب و ضد اسپاسم تجویز شده توسط پزشک
• استفاده از دستگاه سنگ شکن
• جراحی سنگ کلیه با لیزر
• جراحی سنگ کلیه باز
• آندوسکوپی
• و….
نحوه انجام سنگ شکنی کلیه
در این روش با استفاده از دستگاه سنگ شکن، امواج فراصوتی ساطع می کند که باعث خرد شدن و دفع سنگ های کلیه به اندازه یک سانتی متر می شوند. این روش برای زنان باردار، بیماران قلبی و کسانی که خونریزی ناشی از سنگ کلیه دارند استفاده نمی شود.
جراحی سنگ کلیه با لیزر چگونه انجام می شود؟!
در مواردی که سنگ کلیه اندازه بزرگی داشته باشد یا تعداد سنگ ها در کلیه یا مجاری ادراری زیاد باشد که توسط دستگاه سنگ شکن دفع نشوند، از روش کم تهاجمی به نام جراحی با لیزر برای دفع سنگ کلیه استفاده می شود. در این روش یک شکاف در پشت یا شکم فرد ایجاد می شود و سپس توسط یک لوله، سنگ را خارج می کنند و عمل لیزر سنگ کلیه معمولا در دو روش PCNL و RIRSانجام می شود.
PNCL چگونه انجام می شود؟!
معمولا در این روش، برش کوچکی در ناحیه شکم ایجاد می شود سپس توسط یک ابزار مخصوص و لیزر اقدام به خرد کردن مکانیکی سنگ کلیه برای دفع آسان می نمایند.
مزایای جراحی سنگ کلیه با لیزر
این روش، نوعی روش کم تهاجم و ایمن است و معمولا برای فرد خطر جدی ندارد. این روش برای زنان باردار، بیماران قلبی و کسانی که خونریزی ناشی از سنگ کلیه دارند که نمی توانند از دستگاه سنگ شکن استفاده کنند، روش بسیار مناسب و موثری می باشد.
جراحی باز سنگ کلیه شامل چه مراحلی است؟!
این عمل به ندرت انجام می شود، اما اگر سنگ کلیه به قدری بزرگ باشد که هیچ یک از روش های درمانی گفته شده، نتواند موجب دفع سنگ شود، پزشک مجبور به انجام عمل جراحی باز سنگ کلیه می شود. این عمل مراحل گوناگونی است که در ذیل به این مراحل اشاره می کنیم.
در ابتدا متخصص بیهوشی با توجه به وضعیت بالینی بیمار اقدام به بیهوش نمودن بیمار می نماید. پس از بیهوشی کامل، پرستاز اقدام به ضد عفونی ناحیه ای که قرار است برش داده شود را ضد عفونی می کند. بسته به محل سنگ این برش و جراحی می تواند در پشت و پهلوی افراد باشد. سپس پزشک متخصص بر اساس محل سنگ، اقدام به خارج نمودن سنگ می نماید.
شرایط بیمار بعد از انجام عمل جراحی باز سنگ کلیه
بسیاری از افراد نگران شرایط بهبودی کامل بعد از عمل جراحی هستند، باید بیان کنیم که دوره بهبودی قطعی و کامل، بسته به وضعیت سلامتی بیمار، می تواند تا ۱۰ هفته طول بکشد. اما افراد می توانند بعد از سه هفته استراحت پس از این عمل جراحی و از هفته چهارم، انجام کار های روزانه خود را از سر بگیرند. البته دقت داشته باشید که از انجام کار های ینگین تا زمان بهبودی کامل باید خودداری شود.
عمل جراحی باز سنگ کلیه برای چه کسانی مناسب است؟!
همان طور که گفتیم این روش امروزه به ندرت انجام می شود با این حال هستند کسانی که تنها راه درمان سنگشان، عمل جراحی باز می باشد برخی از این افراد عبارتند از؛
• روش های درمانی دیگر به دفع سنگ کلیه کمکی نکرده باشد.
• اندازه سنگ کلیه خیلی بزرگ باشد.
• افراد از درد فوق العاده شدیدی رنج ببرند.
• فرد دچار نارسایی، آسیب و یا خونریزی کلیه ناشی از سنگ کلیه باشد.
• فرد بیمار اضافه وزن شدیدی داشته باشد.
• فرد مبتلا به یک ناهنجاری اسکلتی شدید باشد.
دقت کنید اگر فرد باردار باشد یا دیابت کنترل نشده داشته باشد نباید از این روش برای درمان سنگ کلیه استفاده کند.
عوارض عمل جراحی سنگ کلیه
جراحی سنگ کلیه یکی از عمل های رایج برای درمان سنگ کلیه می باشد. از آنجایی که نوعی عمل جراحی ست. پس مانند هر نوع جراحی عوارض خاص خود را دارد که برخی از آن شامل؛
- خونریزی
- عفونت
- آسیب کلیه یا بافت های مجاور آن
- خروج نا کامل سنگ
نکاتی که قبل از انجام عمل جراحی سنگ کلیه باید انجام دهید
این عمل نیز مانند هر روز ابعاد دیگری نیاز به یکسری رعایت اصول و نکات قبل از انجام عمل جراحی دارد تا یک عمل جراحی موفق انجام شود.
شما باید روز قبل از عمل در بیمارستان بستری شوید تا آزمایشات لازم قبل از انجام آزمایش تحت نظر پزشک جراح متخصص انجام شود. از ساعت ۱۲ شب قبل از رفتن به اتاق عمل باید ناشتا باشید. در صورت داشتن بیماری های خاص مثل بیماری های قلبی یا ریوی و یا همچنین فشار خون و دیابت و حتی بیماری های خونریزی دهنده باید به پزشک و پرستار خود اطلاع دهید. در صورت مصرف هر نوع داروی خاص نیز باید قبل از عمل با پزشک متخصص خود مشورت کنید. شما باید موهای ناحیه تناسلی پهلو و پشت خود را قبل از عمل اصلاح نمایید. دقت کنید که در زمان بستری نیز باید همراه نداشته باشید. اگر مبتلا به بیماری قلبی هستید حتما قبل از عمل ما متخصص قلب خود در این زمینه مشورت نمایید. فواید قبل از انجام آزمایش کامل و گروه خونی را انجام دهید تا از هرگونه آسیب و یا بیماری احتمالی در حین عمل جلوگیری نمایید.
مراقبت های بعد از انجام عمل جراحی سنگ کلیه
- بعد از عمل باید تا ۳ ساعت از نوشیدن جلوگیری کنید.
- بعد از عمل امکان دارد دردی متوسط داشته باشید که با مسکن رفع خواهد شد.
- ادرار شما بعد از عمل معمولاً خونی خواهد بود، که بعد از مدتی از بین میرود اما در صورت استمرار آن حتماً با پزشک خود مشورت کنید.
- این عمل معمولاً یک شب بستری دارد.
هزینه عمل جراحی سنگ کلیه
نمیتوان به طور قطعی در مورد هزینه جراحی سنگ کلیه صحبت کرد ما معمولا این نوع عمل تحت پوشش بیمه می باشد و قسمتی از هزینه این عمل توسط بیمه پرداخت می شود و فقط فرد باید بخشی از هزینه آن را بپردازد. البته این هزینه نیز تا حدی به پزشک جراح سنگ کلیه نیز بستگی دارد که در کدام بیمارستان عمل را انجام دهد و با چه نوع بیمه قرارداد داشته باشد.
۶ نظر در “عمل جراحی سنگ کلیه”