وازکتومی
از بین روش های جلوگیری از بارداری، برخی روش ها موقتی و بعضی از روش ها جزروش های دائمی و قطعی محسوب می شوند. روش های جلوگیری از بارداری مانند روش طبیعی، مصرف قرص و استفاده از ، IUD، کاندوم و …. موقت می باشند. ولی روش هایی مانند قطع لوله های رحم و یا قطع وازودفران (وازکتومی) در آقایان از روش های دائمی و قطعی محسوب می شوند. موفقیت روش های موقت بسته به این که به شیوه صحیح انجام گردد یا خیر متفاوت است و از 70-60 تا 98 درصد متغیرمی باشد.
به طور مثال
به عنوان مثال روش طبیعی با خطای بالا همراه است و احتمال پیشگیری از بارداری با این روش به 30 درصد کاهش می یابد. مصرف خوراکی قرص در صورت مصرف صحیح و استفاده از IUD موفقیت پیشگیری از بارداری را تا 98 درصد افزایش می دهد. احتمال موفقیت با استفاده از کاندوم نیز 90-80 درصد می باشد. روش های قطعی دائمی هستند، و زمانی که لوله های رحمی در خانم ها یا وازودفران در آقایان به طور قطعی بسته شده باشد، در خانم ها ارتباطی بین تخمدان و رحم وجود نخواهد داشت و در آقایان اسپرمی خارج نمی شود و به صورت قطعی فرد نابارور و عقیم می گردد.
برای کسانی که قصد باروری دیگری را ندارند و یا افرادی که بارداری برای آن ها خطر جانی به دنبال دارد مانند خانم هایی که به دنبال بیماری قلبی عروقی به هیچ عنوان نباید باردار شوند بهترین گزینه روش های پیشگیری از بارداری، روش دائمی می باشد. تمایل افراد برای وازکتومی اکثرا به دلیل داشتن فرزند کافی و بر اساس سیاست های خانوادگی خود تمایلی به آوردن اولاد دیگری ندارد، است.
غیر قابل بازگشت
وازکتومی را باید یک روش فیر قابل برگشت تصور کرد. درست است که جراحی های بازگشت آن (وازووازوستومی) وجود دارد اما از لحظه ای که فرد وازکتومی انجام می دهد نباید امیدی برای بازگشت مجدد آن داشته باشد زیرا احتمال موفقیت جراحی وازووازستومی بعد از سه یا چهار سال از انجام وازکتومی تا حد 30-20 درصد و حتی کمتر و تا صفر می باشد. بنابراین اگر سال های زیادی از وازکتومی بگذرد مثلا حدود ده تا پانزده سال به هیچ عنوان نباید انتظار برگشت موفق وازکتومی را داشت.
در حال حاضر وازکتومی طبق دستورالعمل های موجود و قوانین فعلی بلید یرای افرادی انجام شود که حداقل دو فرزند داشته باشند و زوجین هر دو رضایت به انجام حراحی وازکتومی داشته باشند، و علم و آگاهی کافی و کامل از عدم بازگشت آن را داشته باشند. عمل جراحی وازکتومی که تا چند سال پیش جز شایعترین جراحی هایی بود که در کشور انجام می شد و هنوز هم در کشورهای آمریکایی و اروپایی از شایعترین جراحی های سرپایی است که در آقایان انجام می شود. روش جراحی وازکتومی به این صورت است که لوله هایی که اسپرم را از بیضه به سمت پروستات و در حقیقت مجرای ادرار می آورند هم سمت راست و هم سمت چپ بسته می شوند.
روش وازکتومی
در وازکتومی، جراح اورولوژیست با برش خیلی کوچک بر روی کیسه بیضه این لوله ها بسته می شوند و باعث می شود که دیگر اسپرم که باعث باروری فرد، تولید نطفه و سلول تخم می شود وارد مایع منی نشود و فرد باروری ندارد بدپن هیچ تغییری ذر قدرت جنسی فرد. گاهی بعضی آقایان تفکر اشتباهی دارند مبنی بر این که وازکتومی باعث از بین رفتن میل و توان جنسی می گردد در حالیلیکه این تفکر درست نیست و هم مایع منی خارج می شود و هم نعوظ فرد به طور کامل انجام می شود و توان جنسی مرد هم تغییری نمی کند.
گاهی اوقات ترس هایی از ابتلا به سرطان پروستات بعد از وازکتومی وجود دارد که در دنیا ثابت شده است که به هیچ عنوان ارتباطی بین وازکتومی و سرطان پروستات وجود ندارد و بیمار باید اطمینان داشته باشد که با انجام وازکتومی دچار هیچ مشکلی نخواهد شد و فقط قدرت باروری و بچه دار شدن نخواهد داشت.
جراحی وازکتومی با یم یا دو برش کوچک از خط وسط وازودفران دو طرف بسته شود یا در دو طرف چپ و راست کیسه بیضه برش های کوچکی داده می شود و این لوله های ظریفی که مایع منی را منتقل می کنند بسته می شوند. وازکتومی جراحی است که به راحتی در زمان کوتاهی حدود 20_15 دقیقه و به صورت سرپایی پ در مطب قابل انجام می باشد. در این عمل جراح حین جراحی باید دقت کافی در خونگیری رگ های موضع را داشته باشد. بعد از انجام وازکتومی فرد باید تا سه ماه ویا تا انجام بیست بار نزدیکی روش جلوگیری از بارداری دیگری را حتما استفاده نماید جون از زمانی که وازکتومی انجام می شود مدتی زمان نیاز است تا اسپرم در کیسه های منی بر کاملا از بین برود و به طور کامل تخلیه شود.
در مجموع…
در مجموع اگر فرد برای جلوگیری دائمی از بارداری تصمیم قطعی گرفته باشد و یا عوارض بارداری برای فرد و همسرش زیاد باشد وازکتومی بهترین و کم عارضه ترین و قطعی ترین روش جلوگیری از بارداری محسوب می شود. گاهی درصد بسیار پایینی بعضی بیماران (کمتر از 5 درصد) به دنبال وازکتومی دچار دردهایی در ناحیه بیضه شوند. این دردها بر اثر فشار مایع منی و یا همان اسپرم در ناناحیه اپیدیدیم بیضه است، که وقتی به راه بسته برخورد می کند و مجدد به داخل اپیدیدیم برگشت پیدا می کند لوله های اپیدیدیم را گشاد می کند و باعث درد شدید در فرد می شود، عموما این دردها در طی یکی دو ماه از بین می رود و درصد بسیار بسیار اندکی از بیماران ممکن است دچار دردهای دائمی در بیضه شوند.
در این بیماران ناحیه اپیدیدیم بیضه برداشته می شود که این گشادشدگی لوله ها ایجاد نشود و درد بیمار به طور کامل از بین برود. البته باید متذکر شد که این عارضه بسیار بسیار تادر است و اکثر کسانی که وازکتومی انجام داده اند عارضه خاصی گزارش نکرده اند مگر همان عارضه کوتاه مدت مثل هماتوم و التهاب و تورم خفیف در ناحیه جراحی که آن هم با دریافت آنتی بیوتیک و داروی ضدالتهابی مثل ژلوفن به راحتی درد و تورم کنترل و درمان می شود و هیچ کدام از این اقدامات نیاز به بستری و از کارافتادگی فرد نخواهد شد.