پیشگیری از زگیل تناسلی همان طور که همه شما می دانید امروزه در جامعه ما بحث بیماری زگیل تناسلی تبدیل به یک معضل بزرگ شده است و شیوع بسیار بالایی پیدا کرده است.
به دنبال شیوع بالای زگیل تناسلی در سال های آینده با بحران سرطان رحم و گردن رحم و سیستم تناسلی خانم ها مواجه خواهیم بود. پس باید امروز به فکر انجام آن باشیم بحث پیشگیری از وقوع زگیل تناسلی بود.
چیزی که حتما باید از سنین کودکی آغاز شود و دنبال درمان آن نباشیم بلکه به دنبال پیشگیری از ایجاد و ابتلا به زگیل تناسلی باشیم.
یعنی پیشگیریبهتر از درمان است. برای بحث پیشگیری چند جنبه مختلف داریم، یک پیشگیری از سنین پایین است که در خیلی از کشورهای دنیا باید انجام شود و آن تزریق واکسن است. امروزه واکسن زگیل تناسلی در کشور ما تولید می شود و با قیمت مناسبی در دسترس است.
توصیه اکید اینجانب برای همه نوجوانان ما قبل از شروع روابط جنسی این است که سه دوز واکسن به فواصل صفر، یک و شش ماه تزریق شود. واکسن ایرانی واکسنی با کیفیت، مناسب و موثر است و ساب تایپ های سرطانی رو به خوبی پوشش می دهد.
اگر کسی دسترسی به منابع واکسن خارجی داشت، واکسن 9 ظرفیت گارداسیل می تواند کمکی باشد برای جلوگیری از انواع مختلف ویروس زگیل تناسلی و برای پسر بچه ها و دختر بچه های زیر 13 سال و قبل از آغاز روابط جنسی قابل توصیه است.
باید در مورد مقوله واکسن اشاره کرد که واکسن ها نهایتا تا ده ساب تایپ ویروس را پوشش می دهند. یعنی ساب تایپ های شایع سرطان زا را فقط پوشش می دهند، اما خیلی از انواع دیگر نزدیک به نود ساب تایپ دیگر را هیچ اثربخشی ندارند و نباید به اشتباه فردی که واکسن مناسب هم دریافت کرده فکر کند که می تواند آزادانه روابط جنسی پر خطر داشته باشد و دچار زگیل تناسلی نشود.
ساب تایپ های سرطان زای دیگری هم داریم که کمتر شایع است ولی باز باعث ایجاد زگیل تناسلی می شوند و این بیماری را در جامعه گسترش می دهند. در نتیجه این تصور که واکسیناسیون باعث شود تمام موارد ساب تایپ های ویروس را پوشش دهد بسیار اشتباه است.
در بحث پیشگیری از زگیل تناسلی باید به این اشاره کنیم که در افرادی که واکسینه نشده اند و سن بالاتری دارند باید یادآوری کنیم تا سن چهل سالگی هم توصیه می شود که اگر فرد می خواهد این واکسیناسیون را انجام دهد و می تواند برای فرد مفید باشد. جدا از بحث واکسیناسیون برای پیشگیری از زگیل تناسلی برای روابط جنسی باید حتما به این موضوع اشاره کنیم که تعدد روابط جنسی مهم ترین ریسک فاکتور ایجاد این بیماری است.
بنابراین بیماری زگیل تناسلی باید دقت شود که تعدد روابط جنسی و پارتنر بسیار بسیار فرد را مستعد بیماری زگیل تناسلی می کند به خصوص در جامعه امروز که شیوع زیادی پیدا کرده است. ما توصیه می کنیم به جوانان که کمترین تعداد پارتنر را داشته باشند و ازدواج کرده و متعهد به ازدواج بوده تا دچار بیماری زگیل تناسلی نشوند.
اما به هر شکل کسی که تازه وارد یک رابطه جنسی جدید شده است باید آگاهی داشته باشد که چطور بیماری زگیل تناسلی را بتواند مدیریت کرده و از آن پیشگیری کند. باید افرادی که به تازگی با هم وارد رابطه شده اند هر دو نفر به پزشک اورولوژیست مراجعه کنند، معاینه بالینی شوند.
در خانم ها نیاز به انجام تست اچ پی وی HPV هم هست برای این که مطمئن شویم داخل واژن درگیری ویروسی نباشد. در نتیجه یکی از راه های پیشگیری از زگیل تناسلی ایجاد این فرهنگ است که وقتی دو نفر با هم وارد رابطه جنسی می شوند حتما به اورولوژیست مراجعه و معاینه شوند تا از توسعه بیماری جلوگیری شود.
اما در ادامه اگر فرد این امکان را ندارد که این کار را انجام دهد باید از وسایل محافظتی حین روابط جنسی استفاده کند، حداقل ای وسایل محافظتی استفاده از کاندوم است اما به شکل کامل و موثرتر این است که فرد لباس زیر پاداری را موقع سکس و رابطه جنسی بپوشد که در آن زیپ یا سوراخی داشته باشد که بتواند آلت خود را با کاندوم بیرون آورده و مطلقا ناحیه تناسلی با فردی که با او آشنایی نداشته و تا به حال با او رابطه جنسی نداشته است و ممکن است آلوده به زگیل تناسلی باشد تماس نداشته باشد.
توجه کنید کاندوم نمی تواند قسمت های ابتدایی یا بیخ آلت تناسلی و ناحیه شرمگاهی را بپوشاند. خیلی از اوقات زگیل ها را در این نواحی می بینیم، در نتیجه استفاده از کاندوم به تنهایی کافی نیست، بلکه استفاده از آن لازم است ولی به تنهایی کافی نیست. بحث بعدی در پیشگیری زگیل تناسلی این است که زوجین که همسر قانونی و دائمی هستند و یکی از آن ها دچار بیماری زگیل تناسلی شده است برای پیشگیری باید اگر امکانش هست تا پایان درمان زگیل تناسلی، کلا سکس نداشته باشند اما این روش خیلی قابل انجام نیست.
وقتی فرد مقابل قطعی دچار زگیل تناسلی است باید سکس کمتر باشد و هیچ سکسی چه از نوع دهانی و مقعدی و واژینال بدون مخافظ انجام نشود.
چون اگر این رابطه محافظت نشده باشد در ناحیه دهان فرد هم وارد شود خطر سرطان های دهان و حنجره و لب را افرایش می دهد. در هنگام رابطه جنسی همان طور که گفته شد استفاده همزمان شورت های پادار و کاندوم است تا فرد دجار بیماری زگیل تناسلی نشود.
نکته بعدی این است که صرف از بین رفتن ضایعات زگیل تناسلی برای یک مدت کوتاه دلیل نمی شود که دچار بیماری نشود. باید از آخرین زگیل که رویت شده و توسط اورولوژیست درمان شده است حداقل شش ماه گذشته باشد تا ویروس از بدنش خارج شود. در نتیجه اگر فرد فقط یک ماه بعد از درمان هست که دیگر زگیل جدیدی نداشته است دلیل بر این نیست که ویروس رفته است.
پس حداقل شش ماه از درمان تویط اورولوژیست بگذرد و اگر زگیل جدیدی ایجاد نشود می تواند بدون محافظتی با همسر خود رابطه داشته باشد و فرد دچار زگیل تناسلی نشود.
در آخر توصیه می شود برای درمان و معاینه زگیل تناسلی حتما به فوق تخصص اورولوژی مراجعه شود و بهترین درمان زگیل تناسلی در حال حاضر کرایوتراپی می باشد.